Siirry sisältöön
Kiparinranta matkailukohteena

Pohjois-Savossa, Rautavaaralla sijaitseva Kipari on monipuolinen retkeilykohde kaikkina vuodenaikoina.

Kiparin ulkoilualueen parkkipaikan osoite on Kiparintie 738, Rautavaara. Alueelta löytyvät reittiopasteet ja parkkipaikalta löytyvät opaste- ja infotaulut. Kiparin ulkoilualueen kartta löytyy myös tämän linkin takaa.


Vaarojen majat - Kipari Tentsiles
Vaarojen majojen Tentsile-majoitteet sijaitsevat Kiparin uimarannan alueella. Kiparin uimarannan omistaa Rautavaaran kunta. Vaarojen majoilla on vuokrasopimus Tentsile-majoitteiden vuokraamisesta tässä kohteessa. Alueelta löytyy kompostoiva vessa Tentsile-asiakkaiden käyttöön. Vessa on muuna aikana lukittu.

Kiparin uimaranta
Kiparin uimarannalla on noin 300 metriä hiekkapohjaista rantaviivaa. Osa rannasta on matalaa kun puolestaa etelän puoleinen ranta syvenee äkkinäisesti. Ranta on Rautavaaran kunnan omistama ranta mutta ranta ei kuitenkaan kuulu kunnan ylläpidon piiriin.

Kiparinvuoren näkötorni
Kiparin ehdoton vetonaula on Kiparivuoren päällä sijaitseva 14 metriä korkea näkötorni. Näkötornista avautuvat maisemat Keyritty-järven ylle. Tornista pääset tutkimaan kauniisti kumpuilevaa vaaramaisemaa ja kirkkaalla säällä sieltä näkee vaivatta Tahkon rinteet, Pisavuoren sekä Vuokatinvaaran huiput. Näkötornille kuljetaan leveätä hiekkapohjaista polkua pitkin, joka on 1980-luvun loppupuolella toiminut luonnonkelkkaradan pohjana. Pieni matka lopussa kuljetaan rappusia pitkin. Torni on otettu käyttöön v. 2022 ja sen ylätasanne nousee yli puiden latvojen!

Kiparinvuoren nuotiopaikka
Näkötornin alta löytyvät kota sekä ulkohuussi.

Kiparin luonnonsuojelualue
Kiparin-Paljakan alue on liitetty Etelä-Suomen metsien monimuotoisuusohjelma METSOon. Kiparin luonnonsuojelualue on perustettu v. 2017. Osa kiparinkierrosta kulkee alueen halki. Tutustu Kiparin luontoon tämän linkin kautta.

Kiparinkierros
Kiparin kierros on noin 2,2 kilometriä pitkä rengasreitti, joka suositellaan kulkemaan vastapäivään. Reitillä on kosteimmilla kohdilla pitkospuita. Levähdyspenkkejä löytyy matkan varrelta.

Kiparin alamäkipyöräreitti
Alamäkipyöräreitti on noin 0,8 kilometriä pitkä reitti.

Hiekkahäikän uimaranta
Rautavaaran kunnan ylläpitämä hiekkaranta löytyy kivenheiton päästä. Hiekkahäikän uimarannan varustukseen kuuluvat pukukopit ja katettu nuotiopaikka sekä huussi.

Muut alueen majoituspalvelut
Kiparinrannan lähistöltä on mahdollisuus vuokrata v. 2020 valmistunuta modernia ja kaikilla mukavuuksilla olevaa mökkiä, Luonto-Keyrittyä. Mökillä on erillinen rantasauna. Mökiltä avautuvat näkymät Keyritty-järvelle. Tutustu mökkiin Lomarenkaan sivuilla ja yhdistä Tentsile-majoitus mökkilomaasi. Kiparinrannan Tentsile-kohteen ja Luonto-Keyritty -mökin välinen etäisyys on 1,2km.

Rautavaaran kunnan matkailuinfo
Rautavaaran kunta on koonnut kattavan matkailijoille suunnatun Visit Rautavaara-sivuston: https://www.rautavaara.fi/matkailijoille/
Sivujen kautta on mahdollista löytää lisätietoja alueen nähtävyyksistä ja aktiviteettimahdollisuuksista.

Tervetuloa Rautavaaralle!