Siirry sisältöön
Kiparinranta Tentsile-kohde
[]

Pohjois-Savossa, Rautavaaralla sijaitseva Kipari on monipuolinen retkeilykohde kaikkina vuodenaikoina.

Kiparin ulkoilualueen parkkipaikan osoite on Kiparintie 738, Rautavaara. Alueelta löytyvät reittiopasteet ja parkkipaikalta löytyvät opaste- ja infotaulut. Kiparin ulkoilualueen kartta löytyy myös tämän linkin takaa.


Vaarojen majat - Kipari Tentsiles
Vaarojen majojen Tentsile-majoitteet sijaitsevat Kiparin uimarannan alueella. Kiparin uimarannan omistaa Rautavaaran kunta. Vaarojen majoilla on vuokrasopimus Tentsile-majoitteiden vuokraamisesta tässä kohteessa. Alueelta löytyy kompostoiva vessa Tentsile-asiakkaiden käyttöön.

Kiparin uimaranta
Kiparin uimarannalla on noin 300 metriä hiekkapohjaista rantaviivaa. Osa rannasta on matalaa kun puolestaa etelän puoleinen ranta syvenee äkkinäisesti. Ranta on Rautavaaran kunnan omistama ranta mutta ranta ei kuitenkaan kuulu kunnan ylläpidon piiriin.

Kiparinvuoren näkötorni
Kiparin ehdoton vetonaula on Kiparivuoren päällä sijaitseva 14 metriä korkea näkötorni. Näkötornista avautuvat maisemat Keyritty-järven ylle. Tornista pääset tutkimaan kauniisti kumpuilevaa vaaramaisemaa ja kirkkaalla säällä sieltä näkee vaivatta Tahkon rinteet, Pisavuoren sekä Vuokatinvaaran huiput. Näkötornille kuljetaan leveätä hiekkapohjaista polkua pitkin, joka on 1980-luvun loppupuolella toiminut luonnonkelkkaradan pohjana. Pieni matka lopussa kuljetaan rappusia pitkin. Torni on otettu käyttöön v. 2022 ja sen ylätasanne nousee yli puiden latvojen!

Kiparinvuoren nuotiopaikka
Näkötornin alta löytyvät kota sekä ulkohuussi.

Kiparin luonnonsuojelualue
Kiparin-Paljakan alue on liitetty Etelä-Suomen metsien monimuotoisuusohjelma METSOon. Kiparin luonnonsuojelualue on perustettu v. 2017. Osa kiparinkierrosta kulkee alueen halki. Tutustu Kiparin luontoon tämän linkin kautta.

Kiparinkierros
Kiparin kierros on noin 2,2 kilometriä pitkä rengasreitti, joka suositellaan kulkemaan vastapäivään. Reitillä on kosteimmilla kohdilla pitkospuita. Levähdyspenkkejä löytyy matkan varrelta.

Kiparin alamäkipyöräreitti
Alamäkipyöräreitti on noin 0,8 kilometriä pitkä reitti.

Hiekkahäikän uimaranta
Rautavaaran kunnan ylläpitämä hiekkaranta löytyy myös kivenheiton päästä. Hiekkahäikän uimarannan varustukseen kuuluvat pukukopit ja katettu nuotiopaikka sekä huussi.