Siirry sisältöön
Retkikohteet TOP 5 Rautavaaralla

Rautavaara on paras luonnostaan, kuten kunnan virallisessa kuntastrategiassakin sanotaan. Rautavaaralla voit kokea historian havinaa monin eri tavoin. Tunnetuimpia retkikohteita ovat jääkauden aikainen hiidenkirnu sekä 400 vuoden takainen kiveen kaiverrettu Ruotsin ja Venäjän rajakivi.


Tiesitkö, että Rautavaaran nimi juontaa juurensa 1500-luvulla paikkakunnalla alkaneesta raudanvalmistuksesta? Rautaa on valmistettu hiilimiiluissa järvimalmista. Raudanvalmistus loppui Rautavaaralla 1800-luvulla ja jätti jälkeensä ainakin 33 historiallista paikkaa, joissa on edelleen näkyvissä hiilimiiluja ja muita jäänteitä tästä ajasta.

Tässä Vaarojen majojen suosikkiretkikohteet Rautavaaralla:

  1. Kiparinvuoren 14 metrinen näkötorni ja sieltä avautuvat näkymät Keyritty-järven selälle sekä Kiparinkierros.

  2. Rautavaaran alueen uimarannat:
    Kiparin retkeilualueella sijaitseva Hiekkahäikkä ja Älänteen rannalla sijaitseva Rouskunhiekka, muitakin upeita rantoja löytyy kuten Venäjänhiekka Tiilikkajärven kansallispuistossa.

  3. Pumpulikirkon hiidenkirnu Tiilikkajärven kansallispuiston alueella. Suosittelemme samalla retkellä vierailemaan myös Nuorisokeskus Metsäkartanolla, jos et majoitu siellä meidän Tentsiles-kohteessamme.

  4. Tiilikkajärven kansallispuiston Uiton kierto sekä Venäjänhiekan maisemat. Tiilikkajärvellä on nähtävillä vuonna 1595 solmitun rauhan merkiksi pystytetty rajakivi. Rajapyykissä on Ruotsi-Suomen valtakunnan tunnuksena kruunu ja Venäjän valtakunnan symbolina on risti. Toinen rajapyykeistä sijaitsee Pisan huipulla, sillä Täyssinän rauhan raja kulki Pisan huipun kautta.

  5. Älänteen Kaivannonkierros, joka on 3 km pituinen ympäreitti. Reitti alkaa Rouskunhiekalta ja kiertää Rouskun Valkeinen -lammen.

Tutustu muihin lähialueen retkikohteisiin sekä aktiviteettimahdollisuuksiin Rautavaaran kunnan sivuilta.

Tutustu Tiilikkajärven kansallispuistoon Metsähallituksen sivuilla.